چهارمین جشنواره گیاهان دارویی، فرآوردههای طبیعی و طب ایرانی (سنتی) با حضور سورنا ستاری معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری و وزیر جهاد کشاورزی افتتاح شد.
سه برابر سال گذشته از نمایشگاه کتاب ایران فارما، کتاب خریداری شد
نمایشگاه تخصصی کتابهای علوم پزشکی، دارویی و دانشگاهی ایران فارما، امسال همچون سالهای گذشته با استقبال ناشران روبرو شد. ناشرانی که اعتقاد داشتند، تخصصی بودن فضای نمایشگاه، به آنها کمک میکند تا کتابهایشان را بهتر و در مسیری کوتاهتر، به دست مخاطبان تخصصی برسانند، تا جاییکه در پایان نمایشگاه اعلام شد، امسال، سه برابر سال گذشته از نمایشگاه کتاب ایران فارما، کتاب خریداری شده است.
لید: امسال نمایشگاه کتابهای تخصصی علوم پزشکی، دارویی و دانشگاهی، برای سومین بار و نمایشگاه رسانههای سلامت محور، برای دومین بار، در بطن نمایشگاه ایران فارما، با هدف تاکید بر تاثیر پیوند صنعت، فرهنگ و دانشگاه، برگزار شد.
طی این نمایشگاه، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، مطابق با شرح وظایف خود در حوزه کتاب و کتابخوانی، همچون سه سال گذشته، با همراهی نهاهای مختلف ازجمله، معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران و همچنین موسسه خانه کتاب، اقدام به برگزاری این نمایشگاه کرد.
نمایشگاه تخصصی کتابهای علوم پزشکی، دارویی و دانشگاهی ایران فارما، امسال همچون سالهای گذشته، با استقبال ناشران روبرو شد. ناشرانی که اعتقاد داشتند، تخصصی بودن فضای نمایشگاه، به آنها کمک میکند تا کتابهایشان را بهتر و در مسیری کوتاهتر، به دست مخاطبان تخصصی برسانند، تا جاییکه در پایان نمایشگاه ایران فارما و توسط دکتر احمد شیبانی، رییس نمایشگاه ایران فارما، اعلام شد، امسال، سه برابر سال گذشته از نمایشگاه کتاب ایران فارما، کتاب خریداری شده است، در حالیکه مشکلات اقتصادی ناشران، بسیار بیشتر از سالهای قبل شده بود و حتی سبد بودجه خریداران کتاب که بیشتر دانشجویان بودند نیز، کوچک شده بود.
در این مهم -استقبال از نمایشگاه- زمان نمایشگاه نیز بسیار مهم بود، چراکه همزمان با بازگشایی دانشگاهها کلید خورده بود و این امکان را به دانشجویان میداد که در آستانه سال جدید، کتابهای مورد نیاز خود را تهیه کنند.
در نظر گرفتن 30 درصد یارانه خرید کتاب، از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و 20 درصد تخفیفی که خود ناشران قائل شده بودند؛ یکی دیگر از عوامل استقبال از نمایشگاه کتاب ایران فارما، در سال جاری بود.
در طی این نمایشگاه به دانشجویان مقطع دکترا، 300 هزار تومان، دانشجویان مقطع کارشناسیارشد و کارشناسی نیز هر کدام مبلغ 200 و 100 هزار تومان، یارانه تعلق گرفت تا جاییکه دانشجویان میتوانستند، کتابهای خود را با تخفیف 50 درصدی تهیه کنند.
حضور 22 ناشر داخلی و دو نماینده ناشران خارجی در این نمایشگاه، نقطه قوت دیگر این رویداد فرهنگی بود، که در شبستان مصلی، میزبان بازدیدکنندگان بود و اتفاق ویژهای را رقم میزد و آن همگامی بخش فرهنگ با صنعت بود، که در موارد محدود نمایشگاهی در ایران اتفاق میافتد، و در بسیاری مواقع در عین حال که این دو بخش باید به همدیگر پیوسته باشند، اما چون جزیرههای جدا، عمل میکنند.
همچنین در روزهای نمایشگاه ایران فارما، دو هزار دانشجو از شهرهای مختلف در قالب تورهای بازدید، در نمایشگاه حضور پیدا کردند و ضمن بازدید از نمایشگاه، این امکان را پیدا کردند تا کتابهای مورد نیاز خود را نیز تهیه کنند.
نکته قابل توجه دیگر این دوره، سطح کتابهایی بود که عرضه شد. در نمایشگاه کتابهای تخصصی علوم پزشکی، دارویی و دانشگاهی تنها کتابهای منتشر شده سالهای 2016 تا 2018 مجاز به ارائه بودند و جایی برای عرضه کتابهای کمک آموزشی و یا افست نبود.
پانل «خبرنویسی و تولید محتوا برای رسانههای نوشتاری و دیجیتالی»، در روز دوم این نمایشگاه برگزار شد. دکتر امیر صدری، دکتر احسان رضایی و دکتر حمیدرضا نمازی، سه نفر از پزشکان فعال در عرصه رسانه سخنرانان این پانل بودند. دکتر امیر صدری (عضو شورای سیاستگذاری کتاب ایران فارما)، بهعنوان اولین سخنران، درباره تغییرات بنیادین در روش خبرنویسی مدرن و لزوم اعمال آن در رسانههای سلامتمحور، گفت: در کشور ما غلبه «سیستم دولتی» و «عرضه بیش از تقاضا»، باعث شده بحث تولید محتوا هم مثل خیلی بخشهای دیگر، در حوزههای مختلف و از جمله حوزه سلامت، در حد انجام کار باقی بماند و بهصورت حرفهای به آن پرداخته نشود، ولی نمیتوانیم با این رویه تا آخر پیش برویم و زمانه وادارمان خواهد کرد بهشکل تخصصی به این موضوع بپردازیم.
تولید محتوا با روش درست، یعنی بتوانید نقطههای خاصی را پیدا و برجسته کنید. اما متاسفانه فعالیت اصلی ما در بخش خبررسانی و اطلاعرسانی به این شکل است که مقام یا مسئولی پشت میکروفن مینشیند و بقیه مینویسند. مثلا بسیاری از مصرفکنندگان دارویی کشور، تفاوت داروهای مختلف را میدانند یا دست کم با مصرف آن، متوجه تفاوت اثر آنها شدهاند. وقتی هم پزشک، دارو را برایشان تجویز میکند، سراغ تولیدات یک شرکت خاص میروند. وظیفه روابط عمومی است که این تفاوتها را پیدا و در انعکاسیهای خبری و تبلیغی شرکت، برجستهشان کند. ولی کدام روابط عمومی از این امتیاز بهره برده است ؟ هیچکدام!
وی ادامه داد: یک شعار کاربردی در رسانهها و حتی تبلیغات دنیای امروز وجود دارد : «داستان بگو و محصولات را بفروش». از ۶ هزارسال پیش که بشر نقاشی روی دیوارها را آغاز کرد، قصهگویی شرط موفقیت بوده و هنوز هم هست و بههمین دلیل در عرصه رقابت دنیای مدرن، محتوا خیلی بیشتر از تبلیغات، کاربرد و تاثیر دارد.
99 درصد تیترهای صنعت داروسازی، تکراری است
دکتر صدری عنوان داشت: صنعت داروسازی ما در سه سال اخیر با بحران روبهرو بوده و در این مدت ۹۹٪ تیترها این است: «کارد به استخوان صنعت دارویی ایران رسید!»، هیچکدام از شرکتها نتوانستند داستان خوبی از شرایط خود بگویند که نظر مخاطب جلب شود. ولی یک استارتاپ آمریکایی با روشی متفاوت توانست، توجهها را به خودش جلب کند. وقتی با مشکل مالی روبهرو شد، تصویری از فهرست ۳۴ فرد که تعدیل نیرو شده بودند، منتشر کرد. تصویری که وضعیت این شرکت را مشخص کرد و در عین حال تعهدی به نیروهای سابقش بود. کدام شرکت دارویی ما چنین روشی داشته است؟ هیچکدام. این نقطه ضعف به ضرر خودش است.
عضو شورای سیاستگذاری کتاب ایران فارما، ادامه داد: صنعت دارویی ایران، سومین یا چهارمین صنعت اصلی و اولین صنعت استراتژیک کشور است، ولی نمیتواند حقش را بگیرد، درحالیکه صنعت خودرو بخش تصمیمگیری دولت را تکان میدهد. مردم به خودرو نیاز دارند ولی دارو با سلامتی و مرگ و زندگی آنها مرتبط است و شرکتهای داروسازی نتوانستهاند با توجه به این نیاز مهم، تاثیری در حد شرکتهای خودروسازی داشته باشند، که این تفاوت با نوع انعکاس مطالب ارتباط تنگاتنگ دارد.
دکتر صدری اظهار داشت: نوشتن یک هنر تلفیقی است که هنرهای دیگر را شامل میشود. بهترین و تاثیرگذارترین داستانهای جهان، آنهایی هستند که هر کدام از شما، یکجای قصه، خودتان را پیدا و با یکی از شخصیتها، همذاتپنداری کنید. در عرصه خبرنویسی و محتوا، تمایز و تفاوت، برتری ایجاد میکند. در این نمایشگاه ۱۳۴ شرکت حضور دارند و بنابراین باید خروجی آن ۱۳۴ قصه متفاوت باشد. شاید بگویید دارو دنیای سخت و آماری است و قصهگویی برای آن ساده نیست، ولی از دنیای کامپیوتر که فقط صفر و یک است، محدودتر نیست و تا صنعت دارو محتوای خوب تولید نکند، نمیتواند حق خودش را از سیستم اداری کشور بگیرد.
وی در پایان صحبتهای خود، توضیح داد : یکی از ویژگیهای حوزه دارو، شرایط ظاهری و شیک بودن افراد مرتبط است. در هیچ نمایشگاهی این همه آدم اتوکشیده نمیبینید، ولی آیا در حوزه تولید محتوا، چنین انعکاسی دارید و یک ویترین زیبا ارائه شده است ؟ صنعتی که تولیدکننده و تجویزکننده یونیک است، ولی ویترین آن بهدلیل جدی نگرفتن محتوا، میلنگد. ویترینی که درحال حاضر این صنعت را معرفی میکند، در شأن آن نیست.
تاثیر داستان و روایت خیلی بیشتر از فیلم است
دکتر احسان رضایی، در ادامه صحبتهای دکتر صدری، درباره تغییر روش خبرنویسی بر اهمیت توجه به داستانگویی برای موفقیت در عرصه روزنامهنگاری، گفت: در روزنامهنگاری مدرن، چیزی به اسم گزارش نداریم، داستان گفته و نوشته میشود. ما از صبح تا شب در محاصره داستان هستیم و این موضوع دلیل علمی و پزشکی استفاده از داستان است.
براساس مطالعات عصبشناسی، که هنوز در پزشکی، جدید است، اعصاب آیینهای، نقش مهمی در یادگیری، احساسات و تاثیرپذیری انسان دارند. براساس تحقیقات انجامشده، تاثیر داستان و روایت، خیلی بیشتر از فیلم و در حد تجربه شخصی است.
وی عنوان داشت: اگر بخواهیم سادهترین تعریف را از داستان ارائه دهیم، میتوانیم بگوییم: «اتفاقهایی که برای یک نفر میافتد.» بیش از هر چیزی توجه ما به داستان افراد جلب میشود. با آنکه آنتیبیوتیکهای زیادی وجود دارد، ولی پنیسیلین بهعنوان معروفترین آنتیبیوتیک در ذهن ماست، چون دانستن داستان کشف فلمینگ را شنیدهایم. اغلب داروها یک داستان کشف دارند، اینکه از کجا شروع شده و چطور به محصول نهایی رسیدهاند، ولی کسی داستانشان را روایت نمیکند.
دکتر رضایی اضافه کرد: یک نفر میتواند کاشف دارو، مدیر خط تولید، پزشک داروساز، مصرفکننده، کسی که دارو را مصرف نکرده و... باشد؛ همه اینها قصه دارند و میتوانند روایت جذابی باشند و در خبرنویسی و تبلیغات شرکتها استفاده شوند.
در و دیوار شرکتمان پر از شعارهای اخلاقی است که هیچکدام را رعایت نمیکنیم
سخنران پایانی پانل، دکتر حمیدرضا نمازی بود که به موضوع «اخلاق در حوزه داروسازی» پرداخت.
دکتر نمازی گفت: در ایران، اخلاق، بهنوعی ترمز صنعت داروسازی ماست، بیرون ریختن دارویی که تاریخ مصرفش رو به پایان، انتخاب بستهبندی مناسب و... بخشی از اخلاق حرفهایست، که خصوصا در شرایط کنونی بهسختی اجرا میشود. اخلاقی عمل کردن، ترمز اقتصاد هم هست و این رویکرد نه تنها در داروسازی که در سایر صنایع هم وجود دارد. بسیاری از مدیران فکر میکنند دور زدن قانون و اخلاق به نفعشان بوده و رقابت اصلی در حاشیه رفتن و دور زدن اخلاق است.
او در ادامه درباره رویکرد سطحی به اخلاق، گفت: بعضی موارد اخلاق فقط یک مسئله تزیینی است، یعنی در و دیوار شرکتمان پر از شعارهای اخلاقی است، ولی هیچکدام را رعایت نمیکنیم. دوست داریم چند اعتبارنامه و گواهینامه هم بگیریم، فلان دارو را برای مناطق اولیه بفرستیم و... ولی همه اینها فقط در سطح است و در نهایت موقع تولید، ماده اولیه را با کمترین کیفیت انتخاب میکنیم و ماده بستهبندی چینی نامرغوب میخریم و...
وی با تاکید بر این مطلب که استفاده از اخلاق، بهعنوان یک امتیاز تبلیغی و بازاریابی است؛ اظهار داشت: حتی اگر خودمان اخلاقی نباشیم، ترجیح میدهیم از آن فردی که اخلاقیتر است، خرید کنیم، حتی اگر کمی بیشتر هزینه کنیم و به این رویکرد «رشنال ریسک» میگویند که این پیشفرض بزرگ انسانشناختی و روانشناختی در مارکتینگ است که بهمرور بر مارکتینگ ناب و خالص سیطره میاندازد.
دکتر نمازی گفت: زمانی مصرفکنندگان به محصول وفادار بودند که این احساس جای خودش را به سرعت، جذابیت و تنوع داد و این پیشفرض که حتی افراد غیراخلاقی جذب اخلاق میشوند، باعث میشود که شرکتها، بیش از آنچه فرض میشود، به اخلاق روی بیاورند. مثلا در فراخوانهای تویوتا، یک وجهه اخلاقی بودن و دغدغه مشتری است ولی نکته مهم دیگر، بهرهبرداری اقتصادی از اعتماد مشتری است که فروش تخت تویوتا را به شکل قابل توجهی بالا میکشد.
وی استفاده از برندهای پاک در کنار لوگو را یک روش دیگر اخلاقی و در عین حال تبلیغی دانست که استفاده از این لوگوها باعث پیشرفت فروش محصولات میشود.
دکتر نمازی با اشاره به این مطلب، که ممکن است با این روش پولشویی هم اتفاق بیافتد، اما به هر حال مردم ترجیح میدهند، سراغ چنین محصولاتی بروند؛ گفت: همه ملاحظات وقتی درست است که اصیل باشد، وقتی میتوانم از اخلاق استفاده کنم، که مناسبات درونسازمانی درست باشد؛ من نمیتوانم فقط ویترین زیبا بچینم، ولی پشت صحنه بهمریخته داشته باشم، حرمت درونسازمانی نداشته باشم، بین پرسنل مشکل و اختلاف باشد، روی نام تاریخی سوار شوم ولی اصل قصه را فراموش کنم... نسبتی که من با خودم برقرار میکنم، مهمتر از نسبتی است که با بیرون و مشتری، برقرار میکنم، چراکه قرار نیست از اخلاق استفاده ابزاری کنیم و اگر استفادهکننده واقعا خوب و اخلاقمدار نباشد، افت خواهد کرد.
وی همچنین سادگی را، یکی از ارکان اخلاق حرفهای و سازمانی بهطور عام برشمرد و گفت: وقتی درباره دارو جوری مینویسم که استاد ادبیات فارسی هم به سختی آن را میفهمد، نباید انتظار جلب مشتری را داشته باشم. بنابراین لازم است تا حد ممکن همه چیز را ساده کنیم، خصوصا هنگام توضیح دادن عوارض دارو به بیمار، نباید این اصل را از یاد ببریم.
دکتر نمازی، در پایان صحبتهای خود اظهار داشت : اخلاق رقابت یکی دیگر از حوزههای مهم داروسازی ایران است، وقتی شرکتهای داروسازی مِد رِپ (فروشنده تخصصی محصولات پزشکی) خود را به مطب میفرستند، باید تاکید کنند که شرکتهای رقیب را تخریب نکنند. مِد رِپها، این رفتار اشتباه را دارند و باید آموزش ببینند و گواهینامه بگیرند. این دومینوی اشتباه در نهایت همه را میریزد و به همه ما آسیب میزند؛ چراکه تخریب رقیب یعنی تخریب من، که در آینده نزدیک اتفاق میافتد.
برگزاری پانل پرسش و پاسخ دانشجویی، با حضور دکتر عباس کبرباییزاده، نایب رییس و رییس کمیته علمی پژوهشی سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران و دکتر حمید اکبری، قائم مقام معاونت آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، یکی از مهمترین رویدادهای جانبی دومین روز از نمایشگاه بینالمللی ایران فارما 2018 بود، که با استقبال گسترده از سوی دانشجویان رشته داروسازی دانشگاه البرز و همچنین تهران، برگزار شد.
در این پانل، دکتر کبریاییزاده، با تاکید بر اهمیت مهارت آموزی در دانشگاه، عنوان کرد : معمولا از همان دوران کودکی تلاش میشود تا آموزش در کودکان نهادینه شود، اما همیشه هم فعالان حوزه آموزش و هم اقتصاددانان، بر این موضوع تاکید دارند که چرا آموزش و پرورش از عرصه تربیت فاصله گرفته است و هزینههای هنگفتی صرف این موضوع میشود تا کودکان مطالبی را بیاموزند، که هیچ ربطی به مهارتهایشان ندارد.
وی ادامه داد: در رشته داروسازی هم وضع به همین منوال است و دانشجویان ما متاسفانه به جای اینکه وقت خود را صرف یادگرفتن مهارتها کنند، به یادگیری فرمولها میگذارنند. بههمین دلیل است که بیشتر داروسازان ما از وظایف خود آگاهی درستی ندارند و با اطمینان 70 درصد، داروسازان به وظایف شغلی خود واقف نیستند. در حالیکه وظیفه اصلی داروساز، بهویژه در داروخانهها، مراقبت از کیفیت داروهایی است که در قفسه داروخانهها موجود است.
به اعتقاد رییس کمیته علمی- پژوهشی سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران، داروسازان باید درک درستی از معنای زنجیره تامین دارو داشته باشند و بهرغم اینکه سرفصلهای آموزشی رشته داروسازی در کشور ما با دیگر کشورهای پیشرفته، یکی است، اما فارغالتحصیلهای رشتههای داروسازی در ایران، صرفا یک «دایرهالمعارف» کم عمق هستند که در عمل چندان نمیتوانند دانستههای خود را بهکار گیرند.
حرکت نظام آموزشی، بهسوی دانشگاههای نسل سوم و چهارم
در ادامه دکتر حمید اکبری قائم مقام معاونت آموزشی وزارت بهداشت نیز، با تاکید بر این موضوع که نظام آموزشی در کشور نیازمند اصلاح زیرساختهاست، گفت: از 1 میلیون متقاضی ورود به دانشگاهها، حدود 650 هزار نفر، تمایل دارند تا در رشتههای پزشکی مشغول به تحصیل شوند و همین موضوع، فشار روانی را به جامعه تحمیل میکند که اگر کسی نتوانست در دانشگاههای پزشکی صندلی پزشکی را تصاحب کند، آیا او میتواند در دیگر رشتهها صاحب تخصص شود ؟
وی در ادامه تصریح کرد: هدف وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، حرکت به سوی دانشگاههای نسل سوم و چهارم است و امیدواریم تا نظام آموزشی از تولید صرف مقاله و آموزش صرف، خارج شود.
به گفته دکتر اکبری، در شرایط فعلی، آنچه اهمیت دارد، کاربرد قدرت است، در حالیکه در گذشته، دانش بود که قدرت به حساب میآمد.
گفتنی است، حضور دانشجویان رشتههای داروسازی و علوم پزشکی در این پانل، فرصتی را فراهم کرد تا آنها خواستههای خود را با نمایندگان سندیکا و همچنین وزارت بهداشت، درمیان بگذارند.
حذف کنکور و تاکید بر کاربردی کردن پایاننامهها، از مهمترین مواردی بود، که دانشجویان به آنها اشاره کرده و خواستار بازنگری در قوانین موجود شدند.
اساس برندینگ، تمایز است
کارگاه «برندینگ در صنعت دارو»، در دومین روز از نمایشگاه بینالمللی ایران فارما 2018، برگزار شد. دکتر امیرعلی شیرازی و دکتر بهروز ناصرالمعمار، سخنرانان کارگاه آموزشی برندینگ در صنعت دارو، بودند که به بحث و بررسی درباره اهمیت برندینگ در صنایع و بهطور ویژه در صنعت دارو، پرداختند.
در این کارگاه تاکید شد، که آنچه مهم است، درک اهمیت « تکنیک برند» است و باید میان دو مفهوم تصویر برند و هویت برند، تفاوت قائل شد. بر همین اساس، صفاتی که به محض شنیدن نام کالا یا خدمات، از طرف دیگران بیان میشود، « تصویر برند» و مواردی مانند لوگو یا تگلاین، «هویت برند» را تشکیل میدهند. از طرفی ممکن است برخی تصور کنند، که کمیابی یا لوکس بودن یک محصول یا خدمات، برند تلقی میشود. در حالیکه اساس برندینگ « تمایز» است و آنچه اهمیت دارد.
خودتان را با وضعیت امروز شرکتهای بزرگ دارویی مقایسه نکنید
پانل نقش استارتآپها در صنعت داروسازی، در سومین روز از نمایشگاه ایران فارما ۲۰۱۸، برگزار شد.
سخنرانان این پانل، دکتر شهریار امیدوار، دکتر نیما سپهری و دکتر هومن فروغی بودند که درباره کارآفرینی، شرایط شروع کار در حوزه دارو، استارتآپهای مرتبط و... صحبت کردند و به سوالات حاضران پاسخ دادند.
دکتر شهریار امیدوار، از تجربیات خودش در زمینه شروع کار و تاسیس شرکت صحبت کرد و گفت : من هنگام شروع، تصویر روشنی از کارم نداشتم و تمام قوانین مرتبط را مانند یک جزوه امتحانی حفظ کردم، ولی کسانی که در شرایط فعلی میخواهند کاری را شروع کنند، به منابع زیادی دسترسی دارند و چند گام جلوتر هستند.
امیدوار، با اشاره به عادت و رویکرد ایرانیان به کارهای انفرادی، ادامه داد : ما بهطور تاریخی بیشتر اوقات ترجیح دادهایم هرگز به یک موفقیت نرسیم، اما شراکتی هم نداشته باشیم و آنرا همراه با دیگران به دست نیاوریم؛ ولی لازم است، این رویکرد تغییر کند و باور کنیم که موفقیت در کار، خیلی مهمتر از سهم در کار است. نیروی انسانی و کار گروهی، برای پیشرفت در هر فعالیت استارتاپی، ضروری است. یک نکته مهم این است که خودتان را با امروز افراد موفق، مثلا صاحب یک شرکت بزرگ دارویی، مقایسه نکنید، سی سال قبل و شروع کار او را بدانید و در نظر بگیرید.
دکتر هومن فروغی، با اشاره به بخشی از صحبتهای دکتر امیدوار تاکید کرد: راه دانشمند یا استاد شدن، با مسیر صنعت بسیار متفاوت است، معیارها و ویژگیهای متفاوتی دارد و تماموقت بودن، برای موفقیت در استارتآپها ضروری است. وقتی میخواهید وارد بازار کار شوید، باید افقی، طولانیتر از ۵ سال و ۱۰ سال، برای خودتان تعریف کنید. معمولا یک کار خوب که رشد میکند، بعد از ۲۰ سال به نهایت اوج میرسد، بعد ثابت میماند و کمکم افت میکند. کمتر شرکتی بعد از ۵۰ سال، در اوج باقی مانده است.
فروغی، نگرانی برای دزدیده شدن ایده را، نادرست عنوان کرد، چون به اعتقاد او، تقریبا هیچ ایده جدیدی در ایران نداریم و بیشتر کارهایی که شروع میشود، قبلا در کشور دیگری انجام شدهاند و در کشور ما فقط ایرانی شدهاند. سپهری در ادامه سخنانش، گفت: چه تعداد از استارتآپهای ایرانی، اولین در جهان هستند؟ شاید هیچکدام. ولی ایران فضای خیلی خوبی برای کار و فعالیت دارد و هنوز در بسیاری زمینهها، بکر است. ایدهپردازها زیادند، اما اجراکننده خوب نداریم، مهم کسی است که ایده را بهخوبی اجرا کند و به سرانجام برساند. حتی وقتی کار، به ظاهر ساده است، باید بدانید اجرایش ساده نیست، همه انگیزه اجرایی کردن آن را ندارند. اگر کارتان را درست، عمیق، علمی و حرفهای انجام دهید، با این ویژگیها، حتما موفق میشوید.
دکتر نیما سپهری، تجربیات متفاوت و متنوع دوره دانشجویی را، روشنگر مسیر شغلی آینده تعریف کرد و گفت: با توجه به تجربیات خودم، توصیه میکنم در این دوران به همه علاقهتان بپردازید و در دوره تا میتوانید، تجربههای متفاوت داشته باشید. هر کاری که امکانش را دارید، امتحان کنید. لازم نیست که در همه کارها زمینه درسی داشته باشید و با افراد مختلف آشنا شوید تا به شما نگاه، ایده و حتی شناخت بدهد. همچنین وقتی به مرحله پایاننامه رسیدید، اگر میخواهید وارد کار تولیدی شوید، ترجیحا استادی را انتخاب کنید که در این زمینه کار کرده باشد. در یک پایاننامه خوب، خیلی چیزها یاد میگیرید، به شرط آنکه وقت بگذارید و درست پیش بروید.
سپهری در ادامه به مخاطبان توصیه کرد: لازم نیست همه شروعکننده یک کار جدید باشند و لزوما نباید همه چیز را از اول ایجاد کنید، شما میتوانید عضو موفقی از یک تیم موفق باشید، یا بهعنوان شریک، همکار یا نیروی تاثیرگذار باشید. خیلی از دانشجویان میخواهند شرکتی را از صفر شروع کنند ولی موفق نمیشوند، چون ارزیابی درستی از کار ندارند، اما وقتی عضوی از یک تیم موفق باشید، سرعتتان بالاتر میرود.
از نحوه ارائه خود به دیگری تا ارائه تصویر عینی قابل اعتماد
شناخت رسانههای جدید و تولید محتوا در حوزه سلامت، با حضور مهندس شادمهر راستین، مشاور تبلیغات و برندینگ و دکتر امیر صدری، عضو شورای سیاستگذاری نمایشگاه کتابهای تخصصی علوم دارویی و پزشکی، در دومین روز از نمایشگاه بینالمللی ایران فارما 2018، بررسی شد.
دکتر امیر صدری، در این کارگاه بیان کرد: تا دو سال آینده بیش از ۴۰ درصد کل هزینههای تبلیغات در جهان، صرف تبلیغ در فضای مجازی میشود و از تبلیغ در تلویزیون پیشی میگیرد. بر همین اساس شناخت رسانههای گروهی، رسانه آنالوگ و همچنین رسانههایی که در آینده به وجود میآید، از مهمترین ضروریاتی است که کارشناسان تولید محتوا باید به آنها توجه داشته باشند و بهعنوان وظیفه اصلی خود در نظر بگیرند. نحوه ارائه خود به دیگری، ارائه تصویر عینی قابل اعتماد، هویت بصری یکپارچه، مزیت رقابتی و نگاه مشترک به بازار، از مهمترین سرفصلهایی بود که در این کارگاه به آن پرداخته شد.
کارگاه نقش صنعت در ایجاد و گسترش دانشگاههای نسل سوم، برگزار شد
کارگاه نقش صنعت در ایجاد و گسترش دانشگاههای نسل سوم، در روز چهارشنبه، 4 مهرماه در چهارمین نمایشگاه بینالمللی ایران فارما، با حضور دکتر علیرضا وطنآرا، دکتر علی مهرآمیزی و دکتر لقمان فیروزپور برگزار شد.
به گزارش ستاد خبری چهارمین نمایشگاه بینالمللی ایران فارما، دکتر علیرضا وطنآرا، عضو هیئت علمی دانشکده داروسازی تهران، درباره دانشگاههای نسل سوم، گفت : امروز در آموزش داروسازی، با این چالش مواجه هستیم، که داروسازی را باید به کدام سمت هدایت کنیم. چراکه ما درحال حاضر 16 هزار نفر داروساز فعال داریم و میتوانیم ادعا کنیم، هماکنون هیچکدام از فارغالتحصیلان این رشته، بیکار نیستند.
او عنوان کرد: اما در 24 دانشکده داروسازی و چهار پردیس بینالملل پزشکی درحال حاضر حدود 14 هزار دانشجو در حال تحصیل هستند و آنها قرار است داروسازانی باشند، که طی 5 سال آینده، به جمعیت داروسازان کشور اضافه میشوند. بنابراین تا سال 1404، که مبنای بسیاری از برنامهریزیهای کلان کشور است، تعداد داروسازان فارغالتحصیل ما از حد نیاز کشور فراتر میرود.
عضو هیئت علمی دانشکده داروسازی تهران، درخصوص برنامه دبیرخانه شورای آموزش داروسازی، گفت: دبیرخانه شورای آموزش داروسازی و تخصصی بهعنوان مرجع تصمیمگیرنده، در مورد آموزش داروسازی، دغدغههایی دارد، ما در سال، 1500 نفر پذیرش دانشجو در دانشگاههای داروسازی داریم و دبیرخانه سعی دارد تا این ظرفیت را کاهش دهد. اما فشارهایی خارج از وزارتخانه، نمیگذارد تا این ظرفیتها را کاهش دهیم.
او عنوان کرد: بحث دانشگاههای نسل سوم، بیش از اینکه نیاز دانشگاه و صنعت باشد، مسئله نیاز به هویت و آینده داروسازی است. اگر ما بخواهیم هنوز داروسازی را در تراز امروز نگه داریم، باید در تفکرات، آموزش و تولید تغییر ایجاد کنیم. ما ادعا میکنیم، تا امروز داروساز بیکار نداریم. این اتفاق خوبی است. اما برای آینده داروسازی کشور نیاز داریم که داروسازان کارآفرین تربیت کنیم. داروسازی که میتواند برای خودش شغل ایجاد کند.
در ادامه این نشست، دکتر علی مهرآمیزی، مدیرعامل داروسازی تهران شیمی، درباره دانشگاههای نسل سوم، گفت: وقتی ما به دانشگاه نگاه میکنیم، همه را به دنبال آموختن میبینیم. اما اگر به اصل آموختن نگاه کنیم، متوجه میشویم که مدیریت آموختن هم، بخش دیگری است که باید مورد توجه قرار گیرد.
او ادامه داد: وظیفه دانشگاههای ماست که اطلاعات و مدیریت آموختن را در ذهن دانشجویان ایجاد کند تا دانشجو پس از آن به عملکرد برسد. چون ما در صنعت، به کسانی نیاز داریم که غیر از بهرهمندی از اطلاعات، دانش و مدیریت دانش، عملکرد درستی هم داشته باشند تا به نتایج درستی برسند.
مدیرعامل داروسازی تهران شیمی، با اشاره به ارزش افزوده گفت: ما باید کارهایی انجام دهیم، که ارزشی ایجاد کند. درحال حاضر ما در دورانی زندگی میکنیم که دیگر کسی سعی نمیکند چرخ را از اول اختراع کند. ما باید ارتباطات، ذهن تحلیلگر، توانایی حل مسئله، درک شرایط کار و مبادلات صنعت را بدانیم.
دکتر لقمان فیروزپور، عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات طراحی توسعه دارو و مدیرعامل شرکت دانشبنیان دارویی پارسیان، دلایل شکاف دانشگاه و صنعت دارویی کشور را در چند مورد توضیح داد: تفاوت سطح دانش در دانشگاه و صنعت، عدم آشنایی کامل عمده دانشگاهیان با تبدیل دانش و فناوری، عدم اعتماد متقابل، اصول حفظ مالکیت معنوی، نوع مالکیت صنایع دارویی و ... .
مقابله با تحریمها و تبادل اطلاعات برای پیشرفت صنعت داروسازی
مدیرکل امور دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو، در جلسه هلدینگهای بزرگ داروسازی کشور با موضوع نحوه مقابله با تحریمها و تبادل اطلاعات برای پیشرفت صنعت داروسازی، در چهارمین نمایشگاه بینالمللی ایران فارما، حضور پیدا کرد.
دکتر محمد عبدهزاده، در این جلسه مسائلی درخصوص مشکلات تحریمها و تاثیرات آنها برصنعت داروسازی، پیگیریهای وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در این زمینه و اقدامات در حال جریان را با صاحبان هلدینگهای بزرگ داروسازی کشور، مطرح کرد و متقابلا مدیران هلدینگهای بزرگ داروسازی، مشکلات و مسائل خودشان را با مدیرکل امور دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو، در میان گذاشتند.
گزارش1 | گزارش2 | گزارش3 |
گزارش4 | گزارش5 | |
در چهارمین نمایشگاه ایران فارما، ۲۴ کشور از سراسر دنیا حضور داشتند. دو پاویون مربوط به کشور هند و چین داشتیم و بیش از دو هزار دانشجو در حوزه سلامت و دارو، از این نمایشگاه بازدید انجام دادند. همچنین کارگاههای آموزشی در این نمایشگاه برگزار کردیم. بیش از 30 هزار نفر از این نمایشگاه بازدید کردند و رشد 12 درصدی مشارکت را داشتیم، که این موضوع نشاندهنده اهمیت این رویداد است.
ما همیشه در طول این سالها ثابت کردیم، که تحریمها را به فرصت تبدیل کردهایم. بههمین لحاظ، اگرچه مدعیان دموکراسی مطرح میکنند که غذا و دارو، شامل تحریم نمیشود، اما دروغ میگویند. آنها دارو را وارد تحریم کردهاند، اما فعالان عرصه داروسازی نیز در این زمینه استوار ایستادهاند و امیدواریم مردم ما نگرانی در زمینه کمبود دارو نداشته باشند.
مراسم اختتامیه چهارمین نمایشگاه ایران فارما، سومین نمایشگاه کتاب ایران فارما و دومین نمایشگاه رسانههای سلامت محور، هفتمین همایش طلای سبز، عصر روز چهارشنبه، چهارم مهرماه در شبستان مصلای امام خمینی(ره)، با حضور دکتر احمد شیبانی (رییس نمایشگاه ایران فارما و رییس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران)، انوشیروان محسنی بندپی (سرپرست وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی)، دکتر همایون هاشمی (رییس فراکسیون غذا و دارو مجلس شورای اسلامی)، ناهید خداکرمی (عضو شورای شهر تهران) و اعضای سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران، مهمانان خارجی و ایرانی ... برگزار شد.
در این مراسم که اجرای آن را دکتر محمد نظری بر عهده داشت، پس از پخش سرود جمهوری اسلامی و آیاتی چند از کلام الله مجید، دکتر شیبانی، رییس چهارمین نمایشگاه بینالمللی ایران فارما، به ایراد سخنرانی پرداخت.
دکتر احمد شیبانی، ضمن خیرمقدم به مهمانان عنوان داشت: تشکر و قدردانی داریم از همه شرکتهای حاضر در این نمایشگاه، که رخدادی ارزشمند و مهم در صنعت داروسازی به شمار میآید.
وی با بیان اینکه شرکتهای خارجی در این شرایط بهصورت خیلی فعال مشارکت داشتند، گفت: ما شاهد حضور 140 شرکت خارجی و 360 شرکت داخلی بودیم، که در مجموع 500 شرکت در این نمایشگاه حضور داشتند، و جای بسی خوشحالی است، چراکه خبر از موفقیتی بزرگ را در این زمان میدهد.
دکتر شیبانی، اظهار داشت: نمایشگاه ما با شعار تولید ملی، نگاه جهانی و توسعه پایدار، شروع شد. امیدوارم این شعار در صنعت داروسازی تاثیرگذار باشد. در این نمایشگاه افراد و نهادهای بسیاری همراه ما بودند، که باید از آنها تشکر کنم. ما این افتخار را داشتیم که در کنار این نمایشگاه، نمایشگاه کتاب حوزه سلامت نیز حضور داشته باشد و این بخش یکی از مکملهای نمایشگاه بود.
ایران فارما 2018، رشد 12 درصدی مشارکت را داشت
دکتر احمد شیبانی، گفت: در این نمایشگاه، ۲۴ کشور از سراسر دنیا حضور داشتند. دو پاویون مربوط به کشور هند و چین داشتیم و بیش از دو هزار دانشجو در حوزه سلامت و دارو، از این نمایشگاه بازدید انجام دادند. همچنین کارگاههای آموزشی در این نمایشگاه برگزار کردیم. بیش از 30 هزار نفر از این نمایشگاه بازدید کردند و رشد 12 درصدی مشارکت را داشتیم، که این موضوع نشاندهنده، اهمیت این رویداد است.
رییس هیئت مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران، با بیان اینکه این نمایشگاه توانست فرصتی را فراهم آورد تا صدای ما به گوش مسئولان برسد، عنوان کرد: دکتر پزشکیان و تعداد قابل توجهی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی، دیروز جلسهای را در مجلس، جهت پیگیری مسائل دارویی گذاشتند و این موضوع نشانگر اثرات این نمایشگاه است.
وی میزان کتابهای خریداری شده از نمایشگاه ایران فارما را، سه برابر بیشتر از کتابهایی دانست که سال گذشته خریداری شده بودند و گفت: امسال بیش از 10 هزار عنوان خبری درباره نمایشگاه، مخابره شد.
دکتر شیبانی، اظهار داشت: ما همیشه در طول این سالها ثابت کردیم که تحریمها را به فرصت تبدیل کردهایم. بههمین لحاظ، اگرچه مدعیان دموکراسی مطرح میکنند که غذا و دارو، شامل تحریم نمیشود، اما دروغ میگویند. آنها دارو را وارد تحریم کردهاند، ولی ما در این زمینه محکم ایستادهایم و امیدواریم مردم ما نگرانی در زمینه کمبود دارو نداشته باشند.
رییس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران، همچنین از پنجمین نمایشگاه بینالمللی ایران فارما خبر داد، که سال آینده در همین تاریخ و زمان در مصلای تهران برگزار خواهد شد.
وی در پایان از اعضای هیئت مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران و برگزارکنندگان این نمایشگاه، لیلا چگینی (مدیر نمایشگاه)، مهندس شادمهر راستین (مدیر اجرایی) و موسسه رسایش، قدردانی انجام داد.
رییس فراکسیون غذا و دارو مجلس شورای اسلامی: ایران فارما، نشانه امید و بالندگی
در ادامه این مراسم، دکتر همایون هاشمی، رییس فراکسیون غذا و دارو مجلس شورای اسلامی، در محل سخنرانی حاضر، و با بیان اینکه مجلس حمایتکننده صنعت پرافتخار داروسازی است، ضمن تشکر از تمام فعالان حوزه داروسازی و بهویژه صاحبان صنعت، گفت: آنچه ما در دست داریم، حاصل زحمات چهل ساله افراد بسیاری است که همه آنها دیگر بین ما نیستند.
وی اظهار داشت: این نمایشگاه، در شرایط فعلی که دشمن میخواهد ما را ناامید سازد، حرکتی موفق و نشانه امید و بالندگی است، و ما خودمان را موظف میدانیم که در کنار فعالان این حوزه باشیم، چراکه اقتصاد صنعت دارو به حمایت نیاز دارد و نمیتوانیم مشکلات آن را منکر شویم، اما از کنارش به سلامت عبور خواهیم کرد.
هاشمی درباره دو قول مجلس به داروسازان، گفت: مورد اول، تزریق نقدینگی به این بخش بود و دیگر بحث مالیات، که هنوز اتفاق نیفتاده است، ولی دنبال آن هستیم. امسال بحث هزینه تمامشده، موضوعی است، که در کنار دولت آن را پیگیری میکنیم تا صنعت دارو پایدار باقی بماند.
رییس فراکسیون غذا و دارو مجلس شورای اسلامی، نقطه مشترک این روزها را، جنگ مشترک با کسانی مطرح کرد که نمیخواهند اقتصاد، پیشرفت کند و از صاحبان صنایع و کارخانه خواست، تا در پرداخت حقوق کارگران، کوتاهی نکنند.
دکتر هاشمی، از تشکیل گروه سه نفره، برای پیگیری مستقیم مطالبات و مشکلات داروسازی و همکاری مستقیم آنها با سازمان غذا و دارو، خبر داد و اظهار امیدواری کرد، سراشیبیهای موجود در این حوزه، حل شوند.
نمایندگان شرکتهای دارویی خارجی: میخواهیم با ایران رابطه داشته باشیم
در بخش بعدی، از تعدادی نمایندگان شرکتهای خارجی از کشورهای ایتالیا، هند، چین، پرتغال و ... خواسته شد، تا تجربه خود را از این نمایشگاه، با حضار به اشتراک بگذارند. این نمایندگان، ضمن ابراز رضایت از حضور در نمایشگاه، از اینکه ایران دارای چنین صنعت دارویی با پیشینه قوی است، برای حضور دوباره در این نمایشگاه ابراز آمادگی کردند. آنها این نمایشگاه را یک نمایشگاه کامل برای نمایش و عرضه محصولات دارویی دانستند و ابراز کردند : با اینکه در زمان بسیار سخت تحریمها میخواهیم با ایران رابطه داشته باشیم، اما حتما راه حلی برای این ارتباط پیدا خواهیم کرد. آنها ابراز امیدواری کردند، با حل شدن مشکلات، بتوانند روابط جدیتری با ایران داشته باشند.
سرپرست وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی: بعد از نفت، صنعت دارو، بیشترین سوددهی را داشته
انوشیروان محسنی بندپی (سرپرست وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی)، ضمن تشکر از برگزارکنندگان چهارمین نمایشگاه بینالمللی ایران فارما، گفت: یکی از ویژگیهای خوب این نمایشگاه، برگزاری نمایشگاه کتاب و نمایشگاه رسانههای سلامت محور در کنارش است. همانطور که ما در تولید دارو به دنبال زنجیره دارو هستیم که همه عوامل آن را در کنار هم داشته باشیم؛ برگزاری این نمایشگاهها نیز تکمیلکننده این فرآیند است، و باید در کنار توجه به صنعت دارو، به بالابردن دانش مصرفکننده دارو نیز، توجه کنیم.
وی ادامه داد: عواملی که میتوانند در نظام ارائه خدمات سلامت، کمک کنند، نیروی پزشکی، تجهیزات پزشکی و دارو هستند. دارو جایگاه ویژهای در این نظام دارد. به جرأت پیشرفت در این صنعت، یکی از دستاوردهای انقلاب اسلامی است؛ پیشرفت در زمینه تربیت نیروی متخصص پزشک، تامین و تولید داروهای مورد مصرف کشور و جلوگیری از اعزام بیماران به خارج از کشور. اگر امروز میگوییم که امید به زندگی در زنان، به 76 سال و در مردان، به 73 سال، رسیده است، این ادعا به خاطر پیشرفت این حوزه است. شاید ما در ابعاد دیگر چنین دستاوردی نداشته باشیم.
انوشیروان محسنی بندپی، با بیان اینکه حوزه صنعت دارو، قدمت و تاریخ دیرینهای دارد، گفت: بیش از هفتاد سال است، که این صنعت در ایران در حال فعالیت است و شاید بعد از نفت، صنعت دارو، بیشترین سوددهی را داشته باشد. در این چند سال که نگاه دولت و مجلس به صنعت دارو، نگاه حمایتی بوده است، این صنعت تکانی خورده است. هر چند که هنوز به نقطه مورد نظر نرسیدهایم.
وی ادامه داد: من بهعنوان کسی که در حوزه سلامت کار کردم، میخواهم نکاتی را درباره تغییر نگاه به این صنعت، با شما در میان بگذارم. اول اینکه سهمبری تحقیق، توسعه و نوآوری و به اصطلاح کارهایی که در حوزه پژوهش انجام میشود، در صنعت داروسازی کمتر مورد توجه قرار میگیرد. صاحبان صنعت باید در این زمینه پیش قدم شوند، تا سهم این بخش بیشتر شود. ما هم باید کمک کنیم.
سرپرست وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، اظهار داشت: دوم اینکه، ما هنوز در بهینهسازی خط ماشینی و ارتقاء بخشیدن به تولیدات خودمان، عقب هستیم و باید بیشتر در این زمینه تلاش کنیم. ما در تولید و ترویج شرکتهای دانش بنیان، بسیار کار کردهایم، اما راه طولانیتری در پیش داریم. وی در پایان خاطرنشان ساخت : در شرایط تحریم، ما باید روی این صنعت بیشتر کار کنیم؛ چون ما با کسی (ترامپ) مواجه هستیم که به لحاظ روحی، ثبات ندارد. دولت و مجلس در تلاش هستند تا مشکلات را برطرف کرده و شرایطی را فراهم کنند، که نسبت به تامین مواد اولیه، مشکلی نداشته باشیم. ولی ما هم باید تلاش خودمان را انجام دهیم.
در پایان این مراسم از شرکتهای دارویی حمایتکننده نمایشگاه ایران فارما 2018، تقدیر ویژه به عمل آمد.
فضا برای صادرات گیاهان دارویی و فرآوردههای طبیعی فراهم شده است
براساس برنامه ششم، ۲۰٪ نیاز دارویی کشور از بخش داروهای گیاهی تامین میشود و لازم است دستاندرکاران کیفیت و کمیت تولیداتشان را بالا ببرند، تا این میزان به بهترین شکل تامین شود.
بزرگترین ضعفی که درحال حاضر صنعت گیاهان دارویی دچار آن شده است، جزیرهای عمل کردن نهادهایی است، که به نحوی در صنعت گیاهان دارویی و فرآوردههای طبیعی ذینفع محسوب میشوند؛ اما بدون اطلاع و جدا از همدیگر برنامهریزی و اجرا میکنند. بههمین دلیل است که سازمانها و نهادها از دادن اطلاعات دقیق و برنامهریزی مناسب، عاجز هستند.
مراسم افتتاحیه هفتمین همایش ملی طلای سبز، امسال همزمان با نمایشگاه ایران فارما و با تفاوت چند ساعت از شروع بزرگترین نمایشگاه دارویی کشور، برگزار شد. همزمانی که بسیاری آن را نویدبخش اتفاقهای تازهای برای این بخش از صنعت دارویی ایران میدانستند.
دکتر مهناز خانوی (مدیرکل اداره امور فرآوردههای طبیعی، سنتی و مکمل سازمان غذا و دارو و دبیرعلمی همایش)، دکتر احمد شیبانی (رییس نمایشگاه ایران فارما و سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران)، دکتر جعفر میرفخرایی، دکتر سیدعلی کشاورز، دکتر مهران میرابزاده اردکانی و دکتر فاطمه فرجادمند، از اعضای شورای سیاستگذاری همایش طلای سبز، در این مراسم حضور داشتند.
در ابتدای این مراسم، دکتر مهناز خانوی، مدیرکل اداره امور فرآوردههای طبیعی، سنتی و مکمل سازمان غذا و دارو و دبیرعلمی هفتمین همایش طلای سبز، ضمن تشریح فرصتها و تهدیدها در تولید داروهای طبیعی، با توجه به وضعیت حاکم در فضای داخلی و بینالمللی، گفت: در وضعیت فعلی، بیش از هر زمان دیگری، به همکاری تولیدکنندگان گیاهان دارویی و فرآوردههایی طبیعی با سازمان غذا و دارو، نیاز داریم، اما متاسفانه آنچه که اتفاق میافتد، خلاف این موضوع است و بهرغم نامهنگاریهای متعدد سازمان غذا و دارو با شرکتهای تولیدی، برای دریافت اطلاعات مورد نیاز تولیدشان، تولیدکنندگان، از دادن این اطلاعات سر باز میزنند. بهطوریکه تنها 7 شرکت، پاسخ نامه ما را دادند.
خانوی تاکید کرد: هدف از دریافت هرگونه آمار یا اطلاعاتی، از سوی سازمان غذا و دارو، صرفا برای سرعت بخشیدن به جریان امور و تصمیمگیریهایی است که در داخل سازمان غذا و دارو، در جریان است و انتظار میرود همانطور که ما به شرکتهای تولیدکننده اعتماد داریم، آنها هم به سازمان غذا و دارو و اطلاعاتی که از سوی این سازمان درخواست میشود، اعتماد کنند.
وی افزود: در همینجا تاکید میکنم، که اطلاعات دریافت شده، هیچ آثار سویی برای تولیدکنندگان نخواهد داشت.
به اعتقاد خانوی، ضرورت تدوین « نقشه راه » برای صنعت گیاهان دارویی و فرآوردههای طبیعی، ضروری است تا بدانیم کجای کار قرار داریم و قرار است در ادامه مسیر به کجا برویم.
ایران، فرهنگ غنی استفاده از داروی گیاهی را دارد
دبیرعلمی هفتمین همایش طلای سبز، ضمن اشاره به ساختار اداره کل فرآوردههای طبیعی، سنتی و مکمل سازمان غذا و دارو تصریح کرد: سابقه مصرف طولانی مدت گیاهان دارویی در کشور و فرهنگ غنی این عرصه، دسترسی آسان به گیاهان دارویی و فرآوردههای طبیعی، بهدلیل تولید گسترده داخلی، از جمله مهمترین نقاط قوت صنعت گیاهان دارویی و فرآوردههای طبیعی در کشور است، که فرصت مناسبی را برای دستاندرکاران این عرصه فراهم کرده است.
خانوی با تاکید بر آموزش و تربیت نیروی انسانی متخصص در عرصه گیاهان دارویی و فرآوردههای طبیعی گفت: متاسفانه هیچ واحدی در دانشگاهها برای تربیت نیروی انسانی متخصص، در نظر گرفته نشده است و به تازگی قرار است واحدهایی بهصورت مجازی برای متقاضیان ارائه شود.
جزیرهای عمل میکنیم
دکتر مهناز خانوی مدیرکل اداره امور فرآوردههای طبیعی، سنتی و مکمل سازمان غذا و دارو، در ادامه سخنرانی خود بیان کرد: بزرگترین ضعفی که درحال حاضر صنعت گیاهان دارویی دچار آن شده است، جزیرهای عمل کردن نهادهایی است، که به نحوی در صنعت گیاهان دارویی و فرآوردههای طبیعی ذینفع محسوب میشوند، اما بدون اطلاع و جدا از همدیگر برنامهریزی و اجرا میکنند. بههمین دلیل است که سازمانها و نهادها، از دادن اطلاعات دقیق و برنامهریزی مناسب عاجز هستند.
جهش صادراتی گیاهان دارویی و فرآوردههای طبیعی
دبیرعلمی هفتمین همایش طلای سبز، با تاکید بر این نکته که در شرایط فعلی، با بالارفتن نرخ ارز، فرصت مناسبی برای صادرات و صادرکنندگان فراهم شده است، گفت: در همین چند وقت اخیر میبینیم که تمایل کشورهای همسایه به فرآوردههای تولید داخل ایران، بیش از قبل شده است و بازارهای جدیدی پیش روی تولیدکنندگان و فعالان این عرصه، باز شده است، که لازمه ورود به این بازارها افزایش کیفیت محصولات تولیدی است.
وی خطاب به تولیدکنندگان گفت: اگر کیفیت محصولات تولیدی شما بالا باشد، میتوان این تضمین را ایجاد کرد که بازارهای صادراتی کشف و حفظ خواهد شد، اما اگر محصولات تولیدی از کیفیت بالایی برخوردار نباشند، این فقط شما نیستید که بازارهای هدف را از دست میدهید، بلکه حیثیت کل کشور است، که به مخاطره میافتد.
دکتر خانوی، همچنین از تدوین فهرست رسمی فرآوردهها و داروهای سنتی و گیاهی، صدور ضابطه دستهبندی گیاهان دارویی، صدور ضابطه فروش فرآوردههای طبیعی سلامت محور و همچنین آموزش به سازمانهای غذا و داروی استانی، با هدف تسریع تفویض اختیار به ادارات متناظر، خبر داد.
۲۰٪ نیاز دارویی کشور، از بخش داروهای گیاهی تامین میشود
در ادامه این مراسم، دکتر جعفر میرفخرایی -دبیر هفتمین همایش طلای سبز- ضمن تسلیت به خانوادههای جانباختگان حادثه تروریستی اهواز با قرائت آیه « فبشر عبادالذین یستمعون...» به شعار این همایش اشاره کرد و گفت: عدهای میخواهند، همه کشورهای دنیا را به زیر یوغ خود بکشند؛ ولی ما میخواهیم جزء آنها نباشیم و این تحریم را، فرصتی برای تبدیل، به صرف فعل خواستن، برای خودمان بکنیم.
دکتر میرفخرایی ادامه داد: ما جنگ هشت ساله را تجربه کرده و روزهایی را دیدهایم که حتی در سفره ایرانیان غذای کافی نبود و مطمئنا شرایط سخت فعلی را هم، با موفقیت پشت سر خواهیم گذاشت.
دبیر هفتمین همایش ملی طلای سبز، در ادامه، ضمن خوشامدگویی به حاضران، درمورد بانیان و پیشکسوتان تاسیس کارخانههای گیاهان دارویی گفت: ما تولید گیاهان دارویی در ایران را با پنج کارخانه شروع کردیم و درحال حاضر، ۱۹۰ تولیدکننده گیاهی داریم.
وی اظهار داشت: براساس برنامه ششم، ۲۰٪ نیاز دارویی کشور از بخش داروهای گیاهی تامین میشود و لازم است دستاندرکاران کیفیت و کمیت تولیداتشان را بالا ببرند تا این میزان به بهترین شکل تامین شود.
دکتر میرفخرایی در پایان از همکاری و یاری مسئولان تشکر کرد و گفت: مسئولان سازمان غذا و دارو، با حسن نیت کامل به پایداری و پویایی این صنعت کمک میکنند. دستاندرکاران این صنعت نیز افراد انتقادپذیری هستند و هر انتقاد منطقی را با روی باز میپذیرند. ما آمادگی داریم تا از نظرات، انتقادات و پیشنهادات دیگران، برای ارتقاء تولید گیاهان دارویی، استفاده نماییم.
چهارمین نمایشگاه بینالمللی ایران فارما، سومین نمایشگاه کتب علوم پزشکی، دارویی(دانشگاهی)، دومین نمایشگاه رسانههای سلامت محور و هفتمین همایش طلای سبز، با حضور دکتر غلامرضا اصغری (معاون وزیر بهداشت و رییس سازمان غذا و دارو)، دکتر احمد شیبانی (رییس هیئت مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران و رییس نمایشگاه)، دکتر مسعود پزشکیان (نایب رییس مجلس شورای اسلامی)، محمد سلطانیفر (معاون امور مطبوعاتی وزارت ارشاد)، مسئولین، سفرای کشورهای مختلف و جمع گستردهای از مدیران شرکتهای دارویی و بازدیدکنندگان ایرانی و خارجی، صبح روز دوشنبه، دوم مهرماه آغاز به کار کرد.
ابتدای این مراسم که با اجرای دکتر محمد نظری، همراه بود، دکتر احمد شیبانی (رییس هیئت مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران و رییس نمایشگاه)، ضمن تشکر از حضور گسترده فعالان عرصه دارو، سفرای شرکتهای خارجی، مسئولین وزارت بهداشت و ابراز انزجار از حرکت تروریستی صورتگرفته در اهواز، گفت: چهارمین نمایشگاه بینالمللی ایران فارما، به لطف خداوند با شکوهتر از نمایشگاههای قبلی برگزار خواهد شد و در این دوره همراهی دو وزارتخانه بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، فرهنگ و ارشاد اسلامی، و همچنین سازمان غذا و دارو را، با خود داریم.
مشارکت 100 تشکل و انجمن داروسازی فعال در ایران فارما 2018
دکتر شیبانی با بیان اینکه 100 تشکل و انجمن داروسازی فعال در حوزه سلامت هم در نمایشگاه بینالمللی ایران فارما حضور دارند؛ فضای نمایشگاهی این دوره را 35 هزار متر مربع اعلام کرد. رییس هیئت مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران، همچنین از حضور 360 شرکت داخلی فعال در حوزه دارو، خبر داد و اظهار داشت: باید از شرکتهای داخلی که با وجود همه مشکلات، از این نمایشگاه با حضور خود حمایت کردهاند، بسیار قدردانی کنم.
وی ادامه داد: در نمایشگاه ایران فارما 2018، 140 شرکت خارجی از 24 کشور اروپایی حضور دارند، که در همین جا مفتخر به دیدار سفیران این کشورها و نمایندگانشان هستیم.
دکتر شیبانی همچنین از برپایی پاویون دو کشور چین و هند در نمایشگاه خبر داد و یکی از مشخصههای اصلی این نمایشگاه را، حضور 20 شرکت دانش بنیان دانست.
رییس نمایشگاه ایران فارما 2018، برگزاری همزمان سومین نمایشگاه کتب علوم پزشکی، دارویی (دانشگاهی) و دومین نمایشگاه رسانههای سلامت محور و هفتمین همایش طلای سبز را با نمایشگاه ایران فارما، بسیار مهم و ارزنده شمرد و عنوان داشت: باعث افتخار ماست که در این نمایشگاه، شاهد ارائه دستاوردهای فرهنگی در حوزه سلامت و همچنین فرآوردههای گیاهی و داروییمان هستیم.
دکتر شیبانی نمایشگاه ایران فارما را یک رویداد همه جانبه دانست و گفت: به جرأت میتوانیم بگوییم نمایشگاه ایران فارما در خاورمیانه بینظیر است و نمایشگاههایی که در دیگر کشورهای منطقه برگزار میشوند، کیفیت این رویداد کم نظیر را ندارند.
وی این نمایشگاه را نشانی از توانمندیها و عزت صنعت داروسازی ایران دانست و اضافه کرد: در حالی این نمایشگاه برگزار میشود که دچار تصمیمات غلط و ناجوانمردانه استکبار جهانی و در راس آنها، آمریکا شدهایم.
دکتر شیبانی گفت: پیام نمایشگاه ایران فارما ۲۰۱۸، برای جهانیان و مردم عزیز کشور این است که گرچه سردمداران تحریمها ادعا میکنند دارو تحریم نیست، اما از همین جا به شما میگوییم، این حرف یک دروغ است و دارو و غذا و کالاهای مهم، همواره در طول تاریخ و در جنگها از محدودیتها و تحریمها، دور نبوده است و در همین ماههای گذشته، برخی شرکتها که رابطه ۴۰ تا ۵۰ ساله با کشور ما، در زمینه دارو و مواد اولیه داشتهاند، به صراحت گفتهاند که دیگر حتی یک گرم دارو هم به ایران نمیدهند.
رییس هیئت مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران، ادامه داد: من به نمایندگی از صنعت ۷0 ساله دارویی ایران، که امروز بیش از ۱۰ کارخانه تولید دارو و 20 شرکت دانش بنیان در زمینه تولید دارو دارد، اعلام میکنم، بهرغم همه مشکلات و تحریمها ما از بحران دارو عبور میکنیم و این تحریمها را به فرصتی برای پیشرفت و سازندگی تبدیل میکنیم.
دکتر شیبانی، با بیان این مطلب که ۹۷ درصد از داروها در داخل تولید میشوند، اظهار داشت : برای مردم این پیام را داریم که با حمایت مسئولین، جای هیج نگرانی در تامین و عرضه دارو وجود ندارد و خودکفایی بیشتر در این زمینه پاسخی خواهد بود به کسانی که نمیخواهند توسعه و پیشرفت ما را ببینند.
آمریکا با تحریم دارویی، به جنگ مردم ما آمده است
در ادامه این مراسم، دکتر مسعود پزشکیان (نایب رییس مجلس شورای اسلامی)، در جایگاه سخنرانی حاضر و ضمن محکوم کردن حمله وحشیانه تروریستی در اهواز و همدردی با خانوادههای جانباختگان، گفت: هر سازمانی باید چشمانداز خود را داشته باشد تا بر اساس همان عمل کند و ما باید خودمان را قضاوت کنیم که آیا حرف ما با عملمان یکی است ؟ در صنعت داروسازی کجا بودهایم و الان کجا هستیم و قرار است به کجا برسیم؟
پزشکیان افزود: در شرایط فعلی بهواسطه مشکلاتی که کشور آمریکا به اسم «دموکراسی» برای ما ایجاد کرده است، درگیر مشکلات بسیاری بهویژه در تامین داروی مورد نیاز مردم هستیم و جالب اینجاست که دشمنان میگویند، هدف ما مردم نیست بلکه دولت ایران است. اما شاهدیم آنها با دارو به جنگ مردم رفتهاند.
وی گفت: کسانی از تحریمها ضرر میکنند که عملا ربطی به سیاست ندارند، در حالیکه نباید پاسخ به درد مردم را سیاسی کنیم.
نایب رییس مجلس شورای اسلامی، تاکید کرد: در شرایط فعلی، وظیفه صنعتگران و بهویژه دانشگاهیان این است که با تمام قوا تهدیدهای پیشروی را به فرصت تبدیل کرده، چراکه تحریمهای گذشته یادمان داد که چگونه نیازهای مردم را تامین کنیم و از تحریمهای الان هم باید یاد بگیریم که وابستگی به خارج از کشور را کم کنیم و خودکفا شویم.
پزشکیان خطاب به تولیدکنندگان حاضر در نشست، گفت: با تمام نیرو باید از ظرفیتهای صنعت داروسازی، برای تامین داروی مورد نیاز مردم استفاده کرد و نیازهای اساسی مردم را در بحرانها رفع کنیم.
وی با انتقاد از عملکرد دولت، در پرداخت مطالبات تولیدکنندگان دارو، گفت: دولت چرا کاری کرده است، که امروز حجم مطالبات تولیدکنندگان به 3500 میلیارد تومان برسد، بهرغم اینکه از اهمیت دارو و مشکلاتی که کمبود آن میتواند ایجاد کند، آگاه است.
نایب رییس مجلس شورای اسلامی، تاکید کرد: امروز همه قوا از مجلس و دولت گرفته تا قوه قضاییه باید دست به دست هم دهند تا نیاز دارویی مردم، به موقع برطرف شود و من بهعنوان نماینده اعضای مجلس تاکید میکنم که در این شرایط، تولیدکنندگان را تنها نخواهیم گذاشت.
وزارت بهداشت، بر سایتهای سلامت محور نظارت کند
در ادامه مراسم افتتاحیه، چهارمین نمایشگاه بینالمللی ایران فارما، محمد سلطانیفر (معاون امور مطبوعاتی وزارت ارشاد) هم ضمن محکومیت حمله تروریستی که در اهواز انجام گرفت، درباره بخش کتاب و رسانه نمایشگاه ایران فارما، گفت: امسال از ۳۳ ناشر در حوزه کتاب، توسط معاونت فرهنگی وزارت ارشاد، برای حضور در این نمایشگاه دعوت به عمل آمد و میزان ۱۰۰ میلیون تومان هم بهعنوان بن خرید کتاب برای دانشجویان، در نظر گرفته شد.
وی با بیان اینکه، ۳۰ درصد از تخفیف با بن خرید کتاب و ۲۰ درصد هم توسط ناشران حاضر در نمایشگاه، ارائه میشود، گفت: سال گذشته که نمایشگاه رسانههای سلامت محور، شکل گرفت، مشارکت ۸ نشریه سلات محور را در نمایشگاه داشتیم و امسال بیش از 50 رسانه سلامت محور، در نمایشگاه حضور دارند.
محمد سلطانیفر، با بیان این مطلب که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، به سرعت، به نشریات تخصصی حوزه سلامت مجوز میدهد، گفت: سیاست وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، حمایت از پایگاههای خبری حوزه سلامت محور است و به درخواست کسانی که مجوز برای نشریات و پایگاههای خبری با مضمون سلامت میخواهند، به سرعت رسیدگی میکند.
سلطانیفر، همچنین خواستار همکاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، برای نظارت بر مطالب و محتوای این سایتها شد و عنوان کرد: متاسفانه بسیاری از مردم بهدلیل امکان دسترسی که به فضای مجازی دارند، از مطالب پزشکی این سایتها استفاده نموده و آن را جایگزین مراجعه به پزشک میکنند، بههمین دلیل باید در این مسیر، نظارت وزارت بهداشت را داشته باشیم.
تولید ملی دارو با نمونه خارجی برابری میکند
دکتر غلامرضا اصغری (معاون وزیر بهداشت و رییس سازمان غذا و دارو)، دیگر سخنران این مراسم، ضمن تشکر از حضور و همراهی دکتر مسعود پزشکیان، نایب رییس مجلس شورای اسلامی، گفت: معتقدیم که تولیدات ملی کشور، با نمونههای خارجی برابری میکند و در شرایطی که کشور بهدلیل تحریمها، در تامین مواد اولیه مشکل دارد، اما جامعه پزشکی، پیش از اینهم در دوران جنگ، نشان داده است که نیاز کشور را به هر طریقی تامین خواهد کرد.
دکتر اصغری، ضمن تشکر از حضور نمایندگان صنعت دارو از کشورهای دیگر، سازمانهای مردم نهاد و شرکتهای دارویی داخلی، گفت: صنعت دارویی کشور ما به حدی رسیده است، که مورد افتخار ما است و میتواند نیازهای دارویی مردم را جبران کند.
دکتر اصغری، تحریمها را موجب توانمندسازی بیشتر صنعت دارویی دانست و گفت: مشکل نقدینگی که در مورد دارو وجود دارد و شرکتهای دارویی را دچار آسیب کرده است، با پیگیریهای صورت گرفته، مرتفع خواهد شد.
معاون وزیر بهداشت، همچنین خواستار کمک و حمایت شرکتهای مهم و توانمند داروسازی به شرکتهای دیگر شد و عنوان داشت: دولت وظیفه دارد تا مشکلات این بخش را حل کند، اما در این شرایط ما هم باید به یکدیگر کمک کنیم تا صنعت داروسازی و مردم با مشکل روبرو نشوند.
دکتر اصغری، فعالان صنعت دارو را تنها خواستار مطالبات به حقشان دانست و گفت: اگر چرخه نقدینگی کار کند و پول به صنعت با تاخیر بسیار زیاد، تزریق شود، نمیتوان انتظار داشت که دارو به دست مردم برسد.
وی اظهار امیدواری کرد، تا پیش از فراسیدن آبان ماه، درباره نقدینگی (حوزه دارو) تصمیمگیری و ارز در نظر گرفته، تخصیص داده شود تا تولیدکنندگان بتوانند، مواد اولیه را وارد کنند.
رییس سازمان غذا و دارو، با بیان اینکه همکاری بسیار خوبی بین بخشهای مختلف در حوزه دارو، از جمله تولیدکنندگان مواد اولیه و تولیدکنندگان دارو، وجود دارد، گفت: باید شرایط فعلی کشور را درک کنیم و دولت، مجلس و قوه قضاییه با کنار هم قرار گرفتن، کمک کنند، تا مردم دچار کمبود دارویی نشوند.
> در پایان مراسم افتتاحیه و با بریدن ربان نمایشگاه بینالمللی ایران فارما، این نمایشگاه، کار خود را برای چهارمین دوره آغاز کرد.
بیش از 80 درصد از فضای نمایشگاه بینالمللی ایرانفارما 2018 جانمایی شد.
ایران فارما حامی تولیدات داخلی و رونق بخش صادرات دارویی
بازدید 4500 نفر از سه روز برپایی نمایشگاه بینالمللی اصفهان فارما و ششمین همایش طلای سبز
صنعت دارویی ایران به 100 درصد تولید نزدیک شده است